logo paralympic science support

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze Whatsappgroep en schrijf je in voor onze nieuwsbrief?

Paralympic Science Support NL logo Alles over sport logo

ParaNut: Optimizing Nutritional Counseling for the Disabled Athlete

Hoe krijg je inzicht in de voedingsbehoefte van Paralympische atleten en vertaal je dit naar handvatten om de voedingsbegeleiding te verbeteren? Het project ParaNut: Optimizing Nutritional Counseling for the Disabled Athlete brengt factoren in kaart die de voedingsbehoefte van Paralympische atleten bepalen, waaronder dagelijks energiegebruik, trainingsload, activiteitenpatronen, voedingsinname, lichaamssamenstelling, en botgezondheid. Hiermee biedt het project belangrijke inzichten en handvatten om de voedingsbegeleiding van Paralympische atleten te verbeteren.  

Het vraagstuk

Paralympische atleten hebben een unieke voedingsbehoefte die potentieel afwijkt van de voedingsbehoefte van reguliere atleten. Voedingskundigen die werken met Paralympische atleten hebben meer kennis en inzichten nodig over de voedingsbehoeften van deze groep atleten. Daarom is het project ParaNut: Optimizing Nutritional Counseling for the Disabled Athlete gestart.

Onze aanpak

Om meer inzicht te krijgen in de voedingsbehoeftes zijn zes werkpakketten op verschillende facetten vastgesteld. Deze werkpakketten worden uitgevoerd door Nederlandse en Noorse partners. Zo richt werkpakket één zich op het vaststellen van de energiebehoefte van Paralympisch atleten, en factoren die hier invloed op hebben, zoals de trainingsload, activiteitenpatroon en lichaamssamenstelling.  Werkpakket twee richt zich op methoden voor het bepalen van de lichaamssamenstelling van Paralympische atleten, en werkpakket drie evalueert de voedingsinname. In deze drie werkpakketten wordt gebruikgemaakt van state-of-the-art methoden zoals dubbel gelabeld water voor het meten van energiegebruik, DXA en deuteriumdilutie voor het bepalen van de lichaamssamenstelling. Werkpakket vier en vijf worden gecoördineerd door de Norwegian School of Sport Sciences. Beide werkpakketten richten zich op de botgezondheid van Paralympische atleten en rolstoelgebruikers in het algemeen. Hier wordt gebruikgemaakt van DXA voor het bepalen van de botmineraaldichtheid en wordt een interventie geëvalueerd die gericht is op het bevorderen van de botgezondheid van rolstoelgebruikers. In werkpakket zes wordt door de betrokken partijen de opgedane kennis vertaald naar handvatten voor het (para)medisch begeleidingsteam van de atleten.

Onze resultaten

Op basis van deze werkwijze krijgt men met werkpakket één tot en met vijf  inzicht in de gezondheids- en voedingsstatus van Paralympische atleten. Deze resultaten worden direct teruggekoppeld aan atleten, voedingskundigen, en het (para)medische begeleidingsteam van de atleten. In werkpakket zes wordt alle kennis vertaald naar handvatten voor het (para)medisch begeleidingsteam van de atleten, zoals richtlijnen voor het bepalen van energiegebruik in de praktijk, en het monitoren van lichaamssamenstelling van Paralympische atleten. Op deze manier levert dit project handvatten voor sportvoedingskundigen/diëtisten om de voedingsbegeleiding van Paralympische atleten te optimaliseren.

Onze onderzoekers

  • Promovendus Vera Weijer van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen houdt zich bezig met de eerste 4 werkpakketten, van vaststellen van energiebehoeftes tot het bepalen van methodes en evalueren van voedingsinname.
  • Kristin Jonvik van de Norwegian School of Sport Sciences coördineert werkpakket vier en vijf. Hij richt zich op het bevorderen van de botgezondheid van Paralympische atleten en rolstoelgebruikers in het algemeen.

Meer weten over ParaNut: Optimizing Nutritional Counseling for the Disabled Athlete?

Wil je meer weten over ParaNut? Neem dan contact op met de penvoerder, Jan-Willem van Dijk, HAN University of Applied Sciences via janwillem.vandijk@han.nl..