logo paralympic science support

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze Whatsappgroep en schrijf je in voor onze nieuwsbrief?

Paralympic Science Support NL logo Alles over sport logo

Paralympische themabijeenkomsten

Voor de Nederlandse Paralympische topsportprogramma’s en hun staf organiseert Paralympic Science Support NL minimaal twee keer per jaar een Paralympische themabijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomsten komen actuele sportoverstijgende onderwerpen aan bod. Experts delen hun kennis, beantwoorden vragen en gaan samen met de aanwezigen het gesprek aan. 

Deelname aan deze bijeenkomsten is op uitnodiging, wel zijn de verslagen van deze bijeenkomsten te vinden in de kennisbank.

Vraag en antwoord

Erkende stafleden van de Paralympische topsportprogramma’s hebben de mogelijkheid om een kennisvraag te stellen. Bij elke vraag die binnenkomt wordt gezocht naar een expert om deze vraag te beantwoorden. Een vraag kan worden beantwoord vanuit de literatuur door TopsportTopics en in sommige gevallen worden beantwoord door de experts van het High Performance Team van NOC*NSF. Ook is het mogelijk dat een zorgvuldig gekozen expert binnen het groeiende netwerk van Paralympic Science Support NL de vraag beantwoordt. 

Indien de vragensteller en expert beiden toestemming geven, wordt de vraag inclusief antwoord anoniem beschikbaar gesteld in de kennisbank. Antwoorden op deze vragen kunnen afkomstig zijn uit de literatuur, of gebaseerd zijn op expert opinion. 

vraag en antwoord
vraag en antwoord

Vraag trainen spelinzicht

vraag en antwoord
vraag en antwoord

Expertadvies

Niet alle vragen zijn wetenschappelijk te onderbouwen vanuit de literatuur of vanuit de literatuur makkelijk te vertalen naar de praktijk. In sommige gevallen vergt een situatie/vraag om individueel afgesteld advies. Via Paralympic Science Support NL is het mogelijk om expliciet advies aan te vragen. Paralympic Science Support NL zal vervolgens op zoek gaan naar een passende expert die bereid is om het gesprek aan te gaan met het betreffende programma. Dit kan 1 enkel gesprek zijn of leiden tot een structurele samenwerking.

Educatie

Paralympic Science Support NL zet zich actief in voor de bevordering van Paralympische educatie. Zowel voor de Paralympische coaches en embedded scientists van nu als de toekomstige Paralympische sportprofessionals.

Huidige coaches 

Het biedt actief de mogelijkheid aan huidige coaches/embedded scientists om scholing te volgen bij aangesloten kennisinstellingen. Daarnaast denken we graag mee over de mogelijkheden en behoeftes van de coaches. 

Toekomstig sportprofessional 

Daarnaast draagt het intensief bij aan de vorming van opkomende Paralympische sportprofessionals. Via diverse methoden worden studenten van verschillende opleidingen geprikkeld met Paralympisch specifieke kennis. Zo bieden enkele kennisinstellingen specifieke lesprogramma’s met Paralympische en aangepast-sportenthema’s. Bovendien staat Paralympic Science Support NL paraat om gastcolleges te verzorgen en te participeren in het ontwikkelen van nieuwe curricula met integratie van paralympische/aangepaste sporten.

Ontwikkeling van kennisproducten

Factsheets

Om iedereen werkzaam binnen de Paralympische topsport zo goed mogelijk van informatie te voorzien werkt Paralympic Science Support NL aan de ontwikkeling van factsheets.

Samenvattingen 

Binnen het netwerk van experts zijn er geregeld experts die (co-)auteur zijn van een artikel. Indien er een Paralympisch relevant artikel wordt gepubliceerd, vragen wij aangesloten experts en de (co-)auteur van dit artikel om een samenvatting van het artikel te schrijven. Op deze wijze proberen we een bijdrage te leveren aan het zo praktisch beschikbaar maken van wetenschappelijke informatie. 

Deze samenvattingen zijn te vinden in de kennisbank: