logo paralympic science support

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze Whatsappgroep en schrijf je in voor onze nieuwsbrief?

Paralympic Science Support NL logo Alles over sport logo

Dankzij haar netwerk aan experts is Paralympic Science Support NL in staat om ondersteuning te bieden. Het faciliteert uitwisseling van kennis door het koppelen van experts in het netwerk aan de partij die ondersteuning nodig heeft. Op deze wijze maakt Paralympic Science Support NL het mogelijk om wetenschap zo praktisch mogelijk toe te passen. Alle informatie op deze website is tot stand gekomen door het verzamelen van kennis uit het landschap. 

Paralympic Science Support NL wordt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gezien als eerste aanspreekpunt voor kennis over de Paralympische topsport. Paralympic Science Support NL is een initiatief van de Haagse Hogeschool, Amsterdam Institute of Sport Science, Sport Science & Innovation Groningen, NOC*NSF en Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Contactpersoon Paralympic Science Support NL

Eline Blaauw, vervult sinds januari 2023 de coördinerende werkzaamheden van Paralympic Science Support NL. Eline houdt zich onder andere bezig met het organiseren van bijeenkomsten, faciliteren van verbindingen tussen verschillende partijen en het ophalen van relevante vragen binnen de sportpraktijk. Voor alle communicatie en vragen is Eline het eerste aanspreekpunt. Zij is naast coördinator, ook specialist Topsport Paralympisch voor Kenniscentrum Sport & Bewegen. 


De Haagse Hogeschool

Het lectoraat Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport zet zich in om mensen met een beperking net zo veel kansen te geven te bewegen en te sporten als mensen zonder beperkingen. Het lectoraat onderzoekt op welke wijze nieuwe technologieën mensen met een beperking kunnen stimuleren om (meer) te bewegen. Dat doen we door het ontwikkelen, testen en implementeren van technologische innovaties en hulpmiddelen voor aangepast sporten.

Monique Berger PhD, lector technologie voor inclusief bewegen en sport, Kenniscentrum Health Innovation aan De Haagse Hogeschool.

De Haages Hogeschool

Amsterdam Institute of Sport Science

Amsterdam Institute of Sport Science

Het Amsterdam Institute of Sport Science (AISS) is een ambitieuze netwerkorganisatie van experts en partners in sportwetenschap, onderwijs, zorg en sportpraktijk met als missie het optimaliseren van gezondheid en prestaties vanuit toegepaste sport- en bewegingswetenschappen. Het AISS-netwerk creëert, versterkt en katalyseert samenwerking tussen sportpraktijk, zorg, overheid, bedrijfsleven en wetenschap. Vanuit een multidisciplinaire aanpak wordt er gewerkt aan vier programmalijnen: Sport en Presteren, Vitaal Bewegen, Aangepast Sporten en Bewegen, en Gezond Sporten.

Prof.dr. Thomas W.J. Janssen, hoogleraar Revalidatieonderzoek, Dwarslaesie en Aangepast Sporten Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam, Amsterdam Movement Sciences en Reade, Centrum voor Revalidatie en Reumatologie


Sport, Science Innovation Groningen

Het SSIG brengt sportwetenschappelijk onderzoek en onderwijs samen in Groningen om zo een sterk netwerk te vormen met regionale, nationale en internationale bekendheid en erkenning als hoogstaand sportwetenschappelijk instituut. Hierbij staan multidisciplinaire samenwerkingen en continue kenniscirculatie tussen onderzoek, onderwijs en praktijk centraal.

Onder sportwetenschappelijk onderzoek valt een brede range van praktijk gericht onderzoek en implementatie tot fundamenteel onderzoek. In zowel onderzoek als onderwijs richt het SSIG zich op drie hoofdthema’s: Sport & Healthy Ageing, Sport & Performance en Sport & Sustainable Society.

Dr. Riemer JK Vegter, UMCG Afdeling Bewegingswetenschappen

Sport, Sciene Innovation Groningen

NOC*NSF

NOC NSF

Met succes in meer sporten gaan we voor een sterker Nederland. Zo wil NOC*NSF bij de beste tien topsportlanden van de wereld horen. Om dat voor elkaar te krijgen, gaan we voor de best mogelijke omstandigheden voor topsporters en topsportcoaches.

Een excellente topsportprestatie begint bij de sporter zelf, maar deze kan het niet alleen. In een steeds competitiever en professioneler wordende omgeving is de bijdrage vanuit wetenschap en het implementeren van innovaties cruciaal. TeamNL Experts zetten wetenschappelijk gefundeerde kennis om naar de dagelijkse sportpraktijk. Dit uit zich in de kwaliteit van de directe begeleiding, maar ook in het creëren van de ideale omgeving voor de sporter. Alles met als einddoel de sporters van TeamNL zo optimaal mogelijk te laten ontwikkelen en op het hoogst mogelijke podium te presteren.

Kamiel Maase, prestatiemanager kennis, onderzoek en ontwikkeling, NOC*NSF/ TeamNL


Kenniscentrum Sport & Bewegen

Kenniscentrum Sport & Bewegen draagt bij aan een vitaal en sociaal Nederland, waarin iedereen een leven lang met plezier kan sporten en bewegen. Daarvoor maken we kennis uit wetenschap, beleid en praktijk beschikbaar en toepasbaar voor professionals in bewegen, zorg, welzijn, overheid, de sport en onderwijs.

Wetenschappelijk onderbouwde, actuele en begrijpelijke kennis is essentieel voor goede sportprestaties. Maar dat brengt diverse vraagstukken met zich mee. Wij willen zoveel mogelijk professionals in de paralympische topsportpraktijk ondersteuning bieden en helpen bij de vragen die zij hebben. En hen de actuele onderbouwde kennis aanreiken waar zij hun voordeel mee kunnen doen.

Cees Vervoorn, manager team Topsport, Kenniscentrum Sport & Bewegen

Kenniscentrum Sport & Bewegen