logo paralympic science support

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze Whatsappgroep en schrijf je in voor onze nieuwsbrief?

Paralympic Science Support NL logo Alles over sport logo

Rolstoelergometer Usergroup Sport

Hoe zorg je ervoor dat alle Paralympische topatleten gebruikmaken van de Esseda rolstoelergometerlocaties? Het project ‘Rolstoelergometer Usergroup Sport’ richt zich op het opzetten van een landelijke aanpak voor de inzet en ontwikkeling van de Esseda rolstoelergometer in de Paralympische topsport. Zo kunnen Paralympische topsportprogramma’s terecht voor het aanvragen van een inspanningstest of training en is er een aanspreekpunt voor inhoudelijke expertise. 

Het vraagstuk

Momenteel zijn er vier locaties in Nederland met een Esseda rolstoelergometer. Maar nog niet alle topsportprogramma’s maken hier gebruik van. Met het project Rolstoelergometer Usergroup Sport streeft Paralympic Science Support NL samen met de vier ergometer locaties Reade, Haagse Hogeschool, Rijksuniversiteit Groningen en Papendal/NOC*NSF naar een landelijke samenwerking. Om te komen tot een uniforme methode voor de uitvoering van inspanningstesten en/of trainingsmethoden en het realiseren van een onderzoek/ontwikkelagenda. 

Onze aanpak

Om deze doelen te bereiken is het project opgedeeld in twee fases. In fase één wordt gebouwd aan:

  • Duidelijke en gezamenlijke infrastructuur voor de vier locaties
  • Snelle en duidelijke methode voor het aanvragen van een inspanningstest of training
  • Aanspreekpunt voor de locaties en voor inhoudelijke expertise 
  • Gezamenlijke onderzoek/ontwikkel agend

Tijdens deze ontwikkeling wordt nauw geschakeld met de embedded scientist users uit de Paralympische topsportprogramma’s die de ergometer gebruiken. In de tweede fase worden hulpvragen vanuit de praktijk opgevolgd en ligt de focus op doorontwikkeling van de ergometer. 

Onze resultaten

Met een landelijke samenwerking en een uniforme uitvoering, wordt een duidelijke infrastructuur voor de Paralympische topsport neergezet.

Meer weten over Rolstoelergometer Usergroup Sport?

Neem contact op met Eline Blaauw, aanspreekpunt Paralympic Science Support NL via eline.blaauw@kenniscentrumsportenbewegen.nl